Korzyści płynące z gotowania na płycie indukcyjnej znacznie przewyższają zalety tradycyjnych metod. Oto siedem powodów, dla których warto poważnie rozważyć przejście na komercyjną płytę indukcyjną jako energooszczędną, bezpieczną i wygodną metodę gotowania w Twojej komercyjnej kuchni.
Jakie są zalety płyty indukcyjnej?
Gotowanie indukcyjne jest bardziej wydajne niż tradycyjne metody, a zużycie energii jest mniejsze nawet o 70% – 90% wyprodukowanej energii jest kierowane do samego naczynia. Oznacza to, że jedzenie gotuje się szybciej, zużywając mniej energii. Indukcja jest bezpieczniejsza, ponieważ nie ma płomienia ani elementu, który mógłby zapalić opary lub spowodować oparzenia. Po wyjęciu garnków płyta przestaje się nagrzewać. Patelnie i jedzenie nie tylko szybciej się nagrzewają, ale także szybciej stygną, co ułatwia życie szefom kuchni i kucharzom, zwłaszcza podczas gotowania różnych przystawek i bardziej kreatywnych potraw. Więcej rozwiązań na: http://preznefirmy.pl/category/agd-rtv/.
Bezpieczeństwo jest jedną z nieodłącznych zalet gotowania indukcyjnego. Zintegrowany system wykrywania patelni oznacza, że płyta rozpoznaje, kiedy patelnia jest na miejscu, więc nie ma ryzyka pozostawienia włączonego ciepła (i nie ma potrzeby aż tak dużej ekstrakcji). Zmniejsza to ryzyko poparzenia – zarówno żywności, jak i personelu. Gotowanie indukcyjne tworzy chłodniejsze środowisko w kuchni, ponieważ powierzchnia nagrzewa się tylko wtedy, gdy przykłada się do niej garnek lub patelnię, zamiast utrzymywać ciepło i gotowość urządzeń kuchennych podczas pracowitych okresów serwisowych. Energia zawarta jest w naczyniu, co oznacza, że ciepło nie ucieka do otaczającego powietrza.
Rozwiązanie na lata
Co najważniejsze, płyty indukcyjne mają całkowicie gładką powierzchnię, dzięki czemu są łatwe do czyszczenia i konserwacji. Nie ma ukrytych zakamarków ani zakamarków, w których mogłyby utknąć cząstki jedzenia lub tłuszczu, a rozlane płyny nie przypiekają się na powierzchni. Mobilne firmy cateringowe – na przykład food trucki i stragany – mogą polegać na zajmujących mało miejsca płytach indukcyjnych, które pomogą im utrzymać ciepło, świeżość i gotowość do podania posiłków.
Gotowanie indukcyjne jest w rzeczywistości inteligentnym, długoterminowym podejściem do przezwyciężenia kilku codziennych problemów, z którymi borykają się kuchnie komercyjne. Od modeli jednopłytowych po duże modele, płyty indukcyjne ułatwiają tworzenie pysznych posiłków na mniejszych przestrzeniach i przy mniejszych zasobach.