Dobra kawa ziarnista: w tym temacie można prowadzić zażarte dyskusje godzinami! Z reguły każdy ma już określony gust i wie, czym kierować się w wyborze kawy. Ile jest ludzi, tyle gustów. Na szczęście odróżnić dobrą kawę od złej jest łatwo, ale dopiero po jej spróbowaniu. Jeśli chcesz uniknąć rozczarowania, przyda Ci się ranking kawy ziarnistej. Prezentujemy zestawienie, w którym porównujemy najlepszą kawę ziarnistą. Kawa ziarnista ranking: top 10 najlepszych kaw ziarnistych!
Ranking najlepszych kaw ziarnistych
Ranking kawy ziarnistej, który macie okazję zobaczyć na naszej stronie nie jest dziełem naszej wyobraźni. Poniższe zestawienie zostało przygotowane na podstawie statystyk sprzedaży i opinii konsumentów. Zestawienie zostało opublikowane na stronie dystrybutorów kawy, dzięki czemu jest wiarygodnym źródłem. Zapraszamy Was na unikalny ranking kaw ziarnistych i opis każdej z wyróżnionych kaw. Jaką mają zawartość kofeiny? Czy są mocne, czy łagodniejsze w smaku? Palone z ziaren arabiki czy robusty? Przy każdej z kaw zostawimy Wam link, byście sami mogli porównać ceny i zdecydować, którą kawę wybieracie! Top 10 najlepszych kaw ziarnistych!
Kawa ziarnista Riposso Bianco 100% ARABICA
Wielu znawców i sympatyków kawy zaznacza, że najlepszą mieszanką jest kawa stworzona w 100% z ziaren arabiki. Arabica pozbawiona jest nuty charakterystycznej, drażniącej goryczy. A jeśli chodzi o same ziarna, to arabica określana jest jako ta najwyższej klasy. Więcej na ten temat opowiemy sobie na końcu artykułu. Tymczasem skupmy się na samej kawie Riposso Bianco ARABICA.
Kawa w 100% z arabiki ma łagodniejszy smak, pozostawiający mnóstwo miejsca dla smaku i aromatu kawy. Nic dziwnego, że ta mieszanka jest tak bardzo doceniana przez wszystkich smakoszy. Ziarna Riposso Bianco pochodzą z upraw z Ameryki Południowej i Środkowej. Same ziarna natomiast są wypalane w palarni w Polsce. Dzięki temu zachowują idealną świeżość na dłużej. Musicie wiedzieć, że kawa mielona również ma swój termin przydatności. Ziarna z czasem tracą swoją moc i aromat, a kawa traci swój wyjątkowy aromat i smak. Z tego względu nie poleca się kupowania dużego zapasu kawy, a po otwarciu należy ją spożyć w ciągu miesiąca.
Jeśli chodzi o aromat to Riposso Bianco daje wyczuwalne nuty karmelu połączonego z orzechem. Posmak kawy ma z kolei owocową nutę. Na aromat kawy składa się aż 5 rodzajów ziaren.
Link do produktu Riposso Bianco ARABICA: https://www.ceneo.pl/93023282
Kawa ziarnista Lavazza Qualita ORO
Kawa ziarnista Lavazza pochodzi od jednego z najbardziej znanych producentów. Ziarna kawy zbierane są z plantacji amerykańskich i afrykańskich spośród rozmaitych ziaren arabiki. Kawa mielona Qualita ORO to mieszanka ziaren arabiki, średnio palona, o lekko słodkawym, ale intensywnym smaku. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatowe.
Odmiana po zaparzeniu tworzy na wierzchu charakterystyczną, słodką piankę. Kawa doskonała nie tylko do ekspresu, ale również do tradycyjnego parzenia.
Link do produktu Qualita ORO: https://www.ceneo.pl/66786315
Kawa ziarnista Dallmayr Crema D oro
Najlepsza kawa w dobrej cenie? Postaw na propozycje marki Dallmayr. Kawa pozyskiwana jest z ziaren arabiki i wypalana w Niemczech. Za kilogram ziaren kawy zapłacimy o połowę mniej niż za kawy innych marek.
Crema D oro cechuje się łagodnym smakiem. Średnio palona, ma również średnią moc i kwasowość. Wyczuwalna słodycz, niska zawartość kofeiny. Określana jest jako kawa, która posmakuje nawet najbardziej wymagającym gustom. Na powierzchni napoju tworzy się jasna crema. Polecana miłośnikom bardzo łagodnych aromatów.
Link do produktu Dallmayr Crema D oro: https://www.ceneo.pl/33013401
Kawa ziarnista Pellini TOP
Na 7 pozycji w naszym rankingu znajduje się włoska kawa Pellini TOP. Uważana za topowy produkt marki Pellini. Kawę tworzy mieszanka starannie wyselekcjonowanych zaren 100% arabika. Mieszankę tworzy aż 6 do 8 rodzajów ziaren pochodzących z górskich rejonów występowania.
Smak kawy jest intensywny, przy niskiej zawartości kofeiny. Dzięki temu aromatyczną kawę możemy pić zarówno rano, jak i wieczorem, bez obaw o zbytnie pobudzenie. Intensywny smak występuje w parze z mocno wyczuwalną słodyczą. Kawa szczególnie polecana do parzenia słynnego na całym świecie, włoskiego espresso.
Link do produktu Pellini TOP : https://www.ceneo.pl/50018486
Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo
Szóste miejsce w naszym rankingu zajmuje kolejny bardzo znany producent kawy ziarnistej, a mianowicie Segafredo. Odmiana Intermezzo to mieszanka ziaren arabiki i robusty w proporcjach 60:40. Te proporcje przez wielu uważane są za idealne dla wyważonego smaku i odpowiedniej intensywności kawy.
Kawa o dużej zawartości kofeiny, średnio palona, o znacznej mocy i wyrazistości. Polecana do przyrządzania z mlekiem. Idealna do cappucino i latte.
Link do produktu Segafredo Intermezzo: https://www.ceneo.pl/31091658
Kawa ziarnista La Brasiliana Marfisa
Smak kawy La Brasiliana Marfisa spodoba się wszystkim miłośnikom czekolady. Marfisa reprezentuje kawy ziarniste z Włoch. Wypalana we włoskim mieście Ferrara. Kawa bardzo ceniona przez Włochów, znana i lubiana również w innych częściach Europy, w tym w Polsce.
Marfisa to doskonała mieszanka arabiki i robusty w proporcji 90:10 . Przewaga arabiki zapewnia łagodny smak i odpowiednią zawartość kofeiny. Z kolei robusta doskonale dopełnia kompozycji, dodając kawie charakteru. Mieszanka pozyskiwana jest z aż 12 rodzajów ziaren arabici pochodzących z Ameryki południowej i środkowej. Cechą charakterystyczną kawy jest głębia smaku połączona z łagodnością i wyjątkowy posmak czekolady.
Marfisa doskonale sprawdzi się w postaci smacznego espresso, jak i słodkiej latte, czy cappucino. Pełnię swoich aromatycznych możliwości kawa osiąga przyrządzona za pomocą ekspresu do kawy.
Link do produktu La Brasiliana Marfisa: https://www.ceneo.pl/14425509
Kawa ziarnista Lavazza Pienaroma
Czwarte miejsce w naszym rankingu zajmuje kolejna propozycja marki Lavazza. Pienaroma uważana jest za jedną z najbardziej wysublimowanych i aromatycznych kaw, którą możemy spotkać w menu elegackich restauracji.
Czy włoska Lavaza Pienaroma to najlepsza kawa ziarnista? Dla wielu osób na pewno. 100% arabika, palona z ziaren pochodzących z rejonów Brazylii i centralnej Ameryki. Ziarna są zbierane, a następnie naturalnie suszone, co również dodaje znakomitości bogatym aromatom. Smak i aromat kawy Lavazza Pienaroma można określić jako słodki, z wyczuwalną nutą kwiatową. Świetnie sprawdzi się jako łagodne espresso, a także klasyczne połączenie kawy z mlekiem.
Link do produktu Lavazza Pienaroma: https://www.ceneo.pl/8723576
Kawa ziarnista Riposso Exclusive B&K
Kolejna dobra kawa od Riposso. Wypalana w Polsce Riposso Exclusive B&K. Inaczej niż pozostałe kawy ziarniste w naszym rankingu, kawa Riposso Exclusive B&K to połączenie 2 ziaren arabici. Większość pochodzi z rejonu Brazylii. a mniejsza część doskonałych ziaren zbierana jest w słonecznej Kolumbii.
Jasny proces palenia kawy zaowocował naprawdę bogatą mieszanką aromatów. Smak kawy to mieszanka owoców, orzechów i miodu. Wyrazisty smak uzupełnia słodki posmak czekolady. Jeśli więc nie wiecie, jaką kawę wybrać, poszukując czegoś specjalnego, warto postawić właśnie na Riposso Exclusive B&K.
Kawy zarniste Riposso Exclusive B&K dostępne są w różnych pojemnościach. Dzięki temu możemy wybrać opakowanie 250 g, zamiast standardowego 1 kg,
Link do produktu Riposso Exclusive B&K: https://www.ceneo.pl/98324508
Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa
Kolejna świetna kompozycja robusty i arabiki, tym razem w nieco innych proporcjach. Przeważa robusta w proporcjach 60:40. Połączenie mocnych ziaren robusty z łagodną arabiką tworzy wyjątkowy produkt. Do palenia ziaren dochodzi we Włoszech, a zbierane są w Afryce (robusta), oraz w Brazylii (arabika).
Wysokiej jakości kawa ma wyjątkowo jak na takie połączenie, słodki intensywny smak i aromat. Starannie palone ziarna wyraźnie smakują czekoladą. Kawę przyrządzać można na różne sposoby, ale nie jest zbytnio polecana do ekspresu przelewowego. Ziarna mają średnią zawartość kofeiny, dlatego kawa jest chętnie wybierana. Delikatnie pobudza.
Link do produktu Qualita Rossa: https://www.ceneo.pl/53545456
Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma
Jaką kawę wybrać? Ranking kończymy mieszanką wyselekcjonowanych ziaren 50:50. Rzadko zdarzają się kawy ziarniste i tak równych proporcjach. Efektem tego jest długo utrzymująca się crema i wyrazisty, bardzo intensywny smak. Na tę kawę warto zwrócić uwagę ze względu na trwały aromat i smak czekolady.
Ziarna pochodzą z Ameryki północnej i Ameryki środkowej. Espresso charakteryzuje się złocistą cremą, średnią mocą i dużą zawartością kofeiny. Espresso Lavazza jest jednym z najpopulraniejszych, dlatego to właśnie kawa Lavazza zajęła pierwsze miejsce w naszym rankingu.
Link do produktu Lavazza Crema e Aroma: https://www.ceneo.pl/58218396
Czym kierować się przy wyborze kawy?
Nasz ranking kawy pełen jest rozmaitych propozycji. Każda kawa jest inna i właściwie ciężko wybrać tylko jeden rodzaj. Może się zdarzyć, że posmakują nam dwa zupełnie różne rodzaje! Problem pojawia się dopiero wtedy, kiedy kolejno próbowane kawy nie są tak dobre, jak oczekiwaliśmy. Czym zatem kierować się przy wyborze kawy?
- Bardzo często podaje się ilość kofeiny, która wpływa na pobudzającą moc przyrządzonego espresso. To poniekąd jest istotna kwestia, ale tylko wtedy, jeśli kofeina na Ciebie działa. Wielu smakoszy i wielbicieli kawy śmieje się, że mogą wypić kawę późnym wieczorem i bez problemów zapaść w spokojny sen.
- Naistotniejszą kwestią przy wyborze kawy są ziarna, z jakich została przygotowana. Arabika w czystej postaci jest najchętniej wybierana, ale nie brakuje również głosów za tym, że to mieszanki robusty i arabiki tworzą najlepszy smak i aromat kawy. Pozostaje tylko zdecydować, co dla nas jest najlepsze.
- Osobną kwestią jest aromat i posmak kawy. Zwykle ignorujemy kwestie smaku kawy, która pozornie wydaje się mieć jednakową nutę smakową, z tą różnicą, że jedno espresso wydaje nam się bardziej gorzkie, a inne mniej. Tymczasem kawa ma bogactwo smaków tak duże, a nawet większe, jak wina! Podobnie jak czerwone lub białe wino, również aromatyczne espresso podlega testom. Co ciekawe, wyborne espresso składa się nie tylko z dobrej kawy, ale również ze świetnych umiejętności parzenia espresso.
- Przy wyborze nie jest najistotniejsza cena i marka, natomiast każda palarnia ma swój własny sposób palenia pozyskanych ziaren. Stąd, jeśli 2 rodzaje kaw od jednego producenta nie przypadły Ci do gustu, być może kolejny produkt dobrze jest kupić od innego producenta.
- Duże znaczenie ma również region, z którego pozyskuje się ziarna do stworzenia wyjątkowej mieszanki. Najlepsze rejony to właśnie, między innymi: Ameryka południowa i środkowa, Brazylia, Indie. Jeśli aromatyczne włoskie espresso reklamowane jest jako pochodzące z ziaren zbieranych w Ameryce, to nie znaczy, że włoska firma proponuje kawę gorszej jakości. Wręcz przeciwnie! W Europie ziarna kawowe nigdy nie będą tak dobre, ponieważ to w dużej mierze zależy od warunków klimatycznych. Jeśli kupujesz ziarna kawowe do zmielenia, zawsze zwracaj uwagę, skąd pochodzą.
Kawy ziarniste mają różne ceny. Co ciekawe, możemy dostać dobrą mieszankę ziaren za korzystną cenę. Więc jeśli produkt kosztuje mniej niż 50 zł za kg, wcale nie musi okazać się słaby. Nasz ranking również wzbogacają kawy, które mają znacznie niższe ceny w porównaniu do innych.
Najbardziej cenione, luksusowe mieszanki ziaren kosztują od 80 do 100 zł za kilogram. Warto wziąć pod uwagę, że taki produkt wystarczy nam na dość długo, bez względu na to, jak wiele filiżanek kawy pijemy w ciągu dnia.
Najlepsza kawa ziarnista: pamiętaj o doskonałym parzeniu!
Rytuał parzenia kawy, czy herbaty wielu osobom wydaje się zbędną celebracją. W przypadku kawy nie jest to prawda, ponieważ kawa ziarnista jest najlepsza, kiedy jest dobrze zaparzona. O tym musisz pamiętać, jeśli chcesz cieszyć się nienagannym smakiem ulubionej kawy!
- Nawet najlepsza kawa ma swój termin ważności. Im dłużej ziarna kawy leżą, tym bardziej tracą swój wyjątkowy aromat i smak. Zdecydowanie nie warto kupować dużego zapasu ziaren kawy, bo być może nie zdążymy wypić jej na czas.
- Jeżeli jesteś w gronie szczęśliwców, którzy posiadają ekspres do kawy na własny użytek, pamiętaj o regularnym czyszczeniu urządzenia. Każde pozostałości po kawie w postaci fusów negatywnie wpływają na smak świeżo parzonej kawy.
- Bardzo istotna jest także ilość parzonej kawy. Zbyt dużo zmielonych ziaren spowoduje, że kawa będzie zbyt mocna w smaku, gorzka. Z kolei mało fusów sprawi, że kawa będzie miała słaby smak, będzie rozwodniona. Ma to szczególne znaczenie i jest mocno wyczuwalne w przypadku espresso.
- Jeżeli pijesz kawę z mlekiem, istotny jest również rodzaj mleka i sposób jego podania: zimne, ciepłe, a może spienione? Najsmaczniejsza jest oczywiście kawa z pianką. I tutaj musimy uważać, by mleko nie było przegrzane. Przegotowane mleko psuje smak aromatycznego cappucino i latte.
- Pijesz kawę wyłącznie z cukrem? Odważ się na spróbowanie espresso bez dodatków! Będziesz zaskoczony aromatem i smakiem, który można wyczuć tylko wtedy, jeśli kawa nie jest mieszana z mlekiem i cukrem.
- Jeżeli jesteś lub stajesz się smakoszem espresso, latte lub innego sposobu przyrządzania, ale nie możesz pozwolić sobie na ekspres, polecamy w zainwestowanie w zaparzarkę. French Press, czy zaparzarka to niewielki wydatek, ale duża zmiana. Kawa przyrządzona w ten sposób smakuje zdecydowanie lepiej od naparu zwyczajnie zalewanego wrzątkiem. Odpowiedni czas parzenia pozwala wydobyć z mieszanki ziaren to, co najlepsze. Stworzenie aromatycznego espresso nie jest możliwe, jeśli mamy do dyspozycji wyłącznie czajnik z gorącą wodą. Profesjonalna French Press to wydatek rzędu 20 – 50 zł. Zdecydowanie warto się skusić!
Na smak kawy ma również wpływ połączenie z innymi rodzajami mleka. Mleko krowie jest bez wątpienia najsmaczniejsze, ale nie każdy dobrze reaguje na zawartość laktozy i hormonów w mleku krowim. Czasami można usłyszeć, że ktoś rezygnuje z kawy, uważając, że ma ona niekorzystny wpływ na jego samopoczucie. Warto wziąć pod uwagę, że złe samopoczucie może wynikać nie z faktu picia kofeiny, a tego, że pijemy kawę z mlekiem.
Najpopularniejszym zamiennikiem dla mleka krowiego jest mleko sojowe, ryżowe lub owsiane. Bariści korzystają z mleka migdałowego, które uważane jest za najsmaczniejsze. Smakoszom zawsze pozostaje również klasyczne, aromatyczne espresso!
Jak przygotować kawę ziarnistą?
Jeśli nie posiadasz ekspresu do kawy, nie musisz kupować kawy w kawiarniach lub dobrych restauracjach, by cieszyć się znakomitym smakiem i aromatem niepowtarzalnych ziaren! Jeśli kawa ziarnista do ekspresu zagości w Twoim domu, a nie masz ekspresu, spodobają Ci się poniższe rozwiązania. Kawiarka czy zaparzarka do kawy to także świetny sposób na wydobycie z ziaren maksimum smaku i aromatu.
Ziarnista kawa mielona może być zaparzana na wiele sposobów, zarówno w ekspresie automatycznym, kolbowym, przelewowym, jak i w małej kawiarce, czy zaparzarce do kawy. Zastanawiacie się pewnie, czy jest różnica między smakiem kawy zalanej po prostu wodą, a parzonej w kawiarce. Otóż jest. Parzenie kawy pozwala na wydobycie z ziaren maksimum aromatu. Kawa nie będzie przepalona, a na dnie szklanki nie znajdą się fusy.
Jedyne, co będzie nam potrzebne to maszynka do mielenia ziaren kawy. Na rynku dostępne są maszynki do mielenia kawy w rozmaitych rozmiarach i cenach. Z łatwością można wybrać produkt idealny dla siebie i swoich wymagań. A później pozostaje tylko cieszyć się wybornym smakiem świeżo przygotowanej kawy!
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Arabika, robusta, a może mieszanka?
Na początku naszego rankingu najlepszych kaw ziarnistych wspomnieliśmy, że istnieje wiele dyskusji nad wyborem najlepszej kawy ziarnistej. Niektórzy kupują kawę ziarnistą do domowego ekspresu lub zaparzarki, a inni preferują kupno gotowej kawy z ekspresu, przyrządzonej ręką doświadczonego baristy. Bez względu na to, kto przyrządza ulubioną kawę, jej smak w dużej mierze zależy od rodzaju przyrządzanej kawy.
Rzadko spotkacie kawę w 100% wypalaną z ziaren robusty. Robusta uważana jest za odmianę gorszej jakości, o dużej kwaskowatości i goryczy. To przeciwieństwo łagodnej arabiki i czysta robusta nigdy nie będzie tak smaczna, jak czysta arabika. Przynajmniej tak uważają smakosze kawy.
Z kolei to właśnie robusta ma wysoką zawartość kofeiny, co czyni ją idealnie pobudzającą mieszanką. Chociaż, jakby się uprzeć, każdy na kawę reaguje inaczej i bardzo często nawet największa zawartość kofeiny wcale nie działa pobudzająco. To kwestia mocno indywidualna, dlatego, przy wyborze kawy ziarnistej, najlepiej kierować się walorami smakowymi.
Spór dotyczy przede wszystkim kaw w 100% z ziaren arabiki konkurujących z mieszankami zawierającymi większość ziaren arabiki i część ziaren robusty. Która kawa jest lepsza? Czy doskonale wyważona mieszanka ziaren robusty i arabiki może okazać się lepsza od czystej arabiki?
Wygląda na to, że nie ma jednej odpowiedzi. W tym przypadku o zwycięstwie decyduje nasz gust. Miłośnicy łagodnej, aromatycznej kawy zawsze będą stawiać na czystą arabikę. Z kolei wielbiciele charakterystycznej goryczki i mocy kawy, sięgną po mieszankę. Natomiast espresso w 100% z ziaren robusty raczej nigdy nie zostanie uznane za smaczne.
Warto wiedzieć, że dobrze przyrządzona kawa będzie nam smakowała tak czy inaczej. Wystarczy kupić kawę z dobrej kawiarni, przyrządzoną ręką wprawnego baristy, by przekonać się, że nawet nietypowa kompozycja ziaren przypada nam do gustu. Swoją ulubioną wersję kawy ziarnistej warto jednak mieć również w domu, bo nic tak nie relaksuje i dodaje energii jak aromatyczna kawa!
Zdjęcia pochodzą z serwisu pixabay.com